De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging maandagochtend verder omlaag. Dat heeft belangrijke consequenties voor bedrijven die internationaal handelen.
Beleggers speculeren op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), die naar verwachting donderdag worden gepresenteerd.
De euro zakte in de ochtendhandel tot een tussentijds dieptepunt van 1,0563 dollar. Dat is het laagste niveau sinds medio april. De Europese munt verloor deze maand in totaal circa 4 procent aan waarde. Dat is de sterkste achteruitgang in één maand sinds maart. Die maand begon de ECB met de omvangrijke aankoop van leningen bij financiële instellingen, in een poging de inflatie in de eurozone aan te jagen.
In de markten wordt erop gerekend dat de ECB donderdag aankondigt dat dit programma wordt uitgebreid. Daarbij besluit de centrale bank mogelijk ook om de toch al bijzonder lage rente in de eurozone verder te verlagen.
Voor exporteurs die kosten maken in euro’s is de verzwakking van de euro goed nieuws, omdat producten die in dollargebieden worden verkocht relatief goedkoper worden. Omgekeerd betekent de verzwakking van de euro dat het importeren van dollargoederen, zoals bijvoorbeeld olie, duurder wordt.
Geldkraan ECB moet verder open, euro onder druk
ING-econoom Carsten Brzeski stelde maandag dat het onmogelijk lijkt voor ECB-president Mario Draghi om deze week niet met nieuwe maatregelen tegen de aanhoudend lage inflatie te komen. Door zijn uitspraken in de afgelopen weken, en de structurele zwakte van de Europese economie, zijn de verwachtingen rond nieuwe ingrepen volgens de Duitse econoom inmiddels zo hoog opgelopen dat alleen de vraag resteert welke vorm de nieuwe maatregelen krijgen.
Brzeski verwacht dat de ECB het belangrijkste rentetarief in de eurozone verlaagd naar nul procent, of minder. De herfinancieringsrente bedraagt nu 0,05 procent. Daarnaast gaat de nu al negatieve depositorente volgens hem verder omlaag en wordt het opkoopprogramma licht uitgebreid.
In een rondgang door persbureau Bloomberg voorspellen economen gemiddeld dat de depositorente omlaag gaat van min 0,2 naar min 0,3 procent. Zij voorzien in doorsnee geen verlaging van de herfinancieringsrente.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl